De zoektocht naar biologische wol en duurzame breinaalden

geplaatst in: Blog | 0

Toen de beslissing was genomen om ons als Wolgoed helemaal te specialiseren in biologische wol en diervriendelijk garen, kwamen we er al snel achter dat de wereld van ‘verantwoorde’ wol een wereld is vol vage verhalen en niet te controleren herkomst van wol en vezels. We hakten toen nog een knoop door: we willen alleen gecertificeerde wol gebruiken!

Vanaf de opening van de webwinkel hebben we twee soorten garen in ons assortiment: Cheeky Merino Joy en Big Merino Hug. Beide zijn van schaap tot het kaartje aan het eindproduct gecertificeerd door GOTS, de hoogste haalbare standaard voor textiel. Nu waren we erg blij met de vondst van dit garen, maar het viel niet mee aanvulling op ons assortiment te vinden.

Enkele contacten zijn er geweest met bedrijven die bijvoorbeeld katoen met een GOTS certificaat kunnen leveren, maar vervolgens vertellen ze niet aan bedrijven te leveren die geen ‘stenen’ winkel hebben. Daarnaast is er nog een veelbelovende leverancier die al weken niet reageert op mail. De zoektocht naar verantwoorde spullen is er een die veel voldoening geeft als het lukt, maar meer dan eens loopt een gevonden spoor dood.

En toen was daar zaterdagavond laat een mail van onze huidige leverancier: de melangegarens zijn weer leverbaar! Net voor de lancering van onze website lanceerde onze producent twee bijzondere garens, beide een mengsel van de merinowol uit de Cheeky en Big, met daarnaast nog een andere wolsoort van schapenrassen die met uitsterven worden bedreigd. We zijn zo blij met deze aankomende uitbreiding van ons assortiment, dat we er graag vast wat meer over vertellen. En zo gek is het eigenlijk ook niet: inmiddels is ons pakket onderweg met daarin bijna 10 kilo (!) van deze nieuwe garens.

De eerste is de Heb Merino Fine. Gesponnen van 80% merinowol en 20% bijzonder Hebridean wol. Het Hebridean schaap werd met uitsterven bedreigd, maar dat is gelukkig voorbij. Wel komt ze nog steeds maar zelden voor, en biologische wol van dit prachtige dier vinden is al helemaal lastig. De vacht van Hebridean schapen varieert van bruin tot zwart, waardoor deze niet te verven is. Wanneer gemengd met de witte merinowol is het effect prachtig: de Hebridean vezels vormen donkere schakeringen in de witte (of gekleurde) merinowol.

Het tweede nieuwe garen in ons assortiment is de Manx Merino Fine. De samenstelling is hier 72% merinowol en 28% wol van het Manx Loaghtan schaap. Dit dier wordt nog steeds met uitsterven bedreigd, maar men probeert in Engeland het ras te behouden. De lichte bruine kleur van de vacht neemt, in tegenstelling tot de Hebridean wol, wel kleur op en geeft de wol een warme kleur.

Van beide garens zijn er straks 8 kleuren verkrijgbaar, waaronder 1 ongeverfd. Helaas is deze wol niet machinewasbaar, maar we verwachten dat ze ook meer gebruikt zal worden voor accesoires en breisels die minder vaak gewassen zullen worden: het is een zogenaamd ‘fingering weight’, geschikt voor naalden 2,5 tot 3mm.

Naast deze nieuwe wol waren we ook al een tijd op zoek naar breinaalden die bij onze wensen aansluiten. Via via kwamen we bij Knitaffair uit, een bedrijfje uit Berlijn dat handgemaakte houten breinaalden maakt. Geproduceerd van lokaal en duurzaam verbouwd hout zijn ze precies wat we zochten. Daarbij worden ze ook nog eens geverfd in super leuke kleuren en kleurcombinaties. Nadat mijn testnaalden binnen waren was de knoop snel doorgehakt: deze moesten we aan ons assortiment toevoegen. Eind deze week verwachten we ook deze binnen. Wanneer ze online gaan, is ons assortiment ineens meer dan verdubbeld,

En dan zijn we er nog niet: onze wolleverancier heeft besloten 6 kleuren die in het verleden als limited edition zijn uitgegeven nu toe te voegen aan het normale assortiment. Daarbij gaat een kleur uit het assortiment (de Red Squirrel, in ieder geval van de Cheeky Merino Joy). Zolang alles op voorraad is betekent het dat we van 28 producten in ons assortiment nu gaan naar 101 producten als alles online staan! Jullie snappen wel dat er momenteel veel gebeuren moet achter de schermen: alle productpagina’s aanmaken, teksten en info vullen, verzendinformatie bijwerken…

Wat een verhaal. Zal ik dan ook nog maar vertellen van het verven? Het duurde een hele poos voor mijn verfstoffen binnen waren, maar toen dat eenmaal zo was heeft het hier dagenlang uitgezien als een chemisch laboratorium: alles afgedekt met folie, weegschalen voor de verf en de wol, maatbekertjes, een schriftje met berekeningen, allerlei bakjes en potjes en een grote oude pan. De eerste 2 dagen ging de wol per 10 gram de pan in, maar al snel wilde ik meer kleuren op een dag maken en gingen het garen per 1 gram in de pan. Gradiaties van 0,1% tot 0,5% 0,1% van een andere kleur erbij gemengd, multi-colored strengen en als laatste een heuse 100 grams streng in een zachte groentint. Komende week (vanaf 7 september) gaat hier echt het begin worden gemaakt met meerdere strengen in een keer verven: de grote pannen om in te werken zijn inmiddels ook binnen.

Na een aantal weken niet bloggen is deze editie erg lang geworden, maar er was dan ook een hoop te vertellen. Nog niet alles is voorbij gekomen, de volgende keer zal ik vertellen over de dames van Breizuss en de producten die zij maken, over Mirjam’s (Molenbeek) podcast en testbreiwerk met onze wol en de veranderingen aan onze website. En misschien hebben we dan ook al wat vorderingen in Nederlandstalige patronen gemaakt en is onze inschrijving voor een beurs definitief!

Britta –  Wolgoed

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.