Wolgoed is sinds april 2016 een Quince & Co. Linen Shop! Tijdens de Brei- en haakdagen op 22 en 23 april 2016 in Rijswijk zullen de eerste strengen in de verkoop gaan.

Over Quince & Co.

Sinds 2010 produceeert Pam Allen met haar bedrijf Quince & Co. garen die aan haar eigen wensen en eisen voldoen. Was het in het verleden zo dat garenproducenten meestal bij spinnerijen bepaalde garen inkochten, Pam vond dat het andersom moest. Door de productie zoveel mogelijk lokaal in Maine te houden, steunt Quince & Co. de resterende spinnerijen van de eens zo bloeiende textielindustrie.

Voor Quince & Co. zijun een aantal zaken belangrijk: enkel gebruik maken van natuurlijke materialen, zoveel mogelijk lokaal verkregen. In het geval van Sparrow is gekozen voor biologisch linnen: in Amerika is linnen niet in gewenste hoeveelheid en kwaliteit voorhanden . Daarnaast hecht Quince & Co. waarde aan het milieu, werkomstandigheden en een goede samenwerking met bedrijven. Bovendien zijn ze erg blij met de groeiende hang naar ‘slow fashion’, een goede tegenhanger van de ‘wegwerpmode’ uit goedkopere productielanden gemaakt van kunstmatige vezels.

Naast garens brengt Quince & Co. voor al hun eigen garens jaarlijks nieuwe patronen uit. Bovendien verschijnen er regelmatig nieuwe kleuren.

Link naar patronen voor Sparrow

Sparrow biologisch linnen

In de zomermaanden is er niets fijner dan luchtige en lichte topjes, vesten en sjaaltjes dragen. Merinowol kan prima gedragen worden bij warmer weer, maar veel mensen kiezen toch voor katoen en linnen. En dus gingen we voor Wolgoed op zoek naar biologisch linnen.

Sparrow en Kestrel zijn de biologische linnengarens van Quince & Co. Het garen is niet, zoals bij Rosy Green Wool, geheel gecertificeerd. Hieronder leggen we je uit hoe het garen geproduceerd is en waarom we hiervoor gekozen hebben. Wij verkopen momenteel enkel nog Sparrow. In de toekomst  hopen we Kestrel ook aan ons assortiment te kunnen toevoegen.

De vlas die gebruikt is voor het garen, is biologisch geteeld in België. Landbouwproducten mogen in Europa slechts biologisch heten als ze dat echt zijn (strafbaar indien onterecht biologisch genoemd). Bij het verwerken van vlas tot linnen is daarnaast ook rekening gehouden met het milieu, een voorwaarde om dit linnen biologisch te mogen noemen.

Dit linnen is nat gesponnen, waardoor het zijn glans krijgt en niet te ruw aanvoelt. Het verven gebeurd uiteindelijk met synthetische verfstoffen die reageren door toevoeging met soda (bij biologische verf gebeurd dit ook met synthetische verf!). Door verf te nemen die nagenoeg geheel opgenomen wordt en goed om te gaan met het restwater, wordt het milieu zo min mogelijk belast.

Het spinnen en verven van dit garen vindt plaats in Italië. Het bedrijf dat hiervoor zorgt is gecertificeerd voor het veilig en milieuvriendelijk verwerken van vlas tot geverfd garen, waarbij daarnaast wordt gelet op het veilig kunnen gebruiken van het garen: geen zware metalen of andere schadelijke stoffen in het eindproduct.

Helaas is een compleet (GOTS) gecertificeerd biologisch linnengaren nog niet verkrijgbaar in de wereld (in de kwaliteit die Quince & Co. levert). De keuze voor dit garen is gemaakt op basis van duurzaamheid, diervriendelijkheid en milieuvriendelijkheid. Vlas is van nature al een zeer duurzaam product. Bovendien is het 100% bioologisch afbreekbaar en recycleerbaar. Wanneer je een mooi alternatief linnengaren weet, houden we ons graag aanbevolen!