Natuurlijke vezels: wat is nou wel en wat niet duurzaam?

geplaatst in: Blog | 0

Overal op internet is duurzaam garen & textiel te vinden: gemaakt van linnen, bamboe of katoen. Nou lijken al deze producten duurzaam: immers zijn het planten, een hernieuwbare bron, en klinkt het allemaal lekker natuurlijk. Maar niets is minder waar: er worden bij de productie van vezel tot garen & textiel enorm veel chemische middelen gebruikt, zowel tijdens het groei- als het verwerkingsproces.

Om je een beetje te helpen zelf te kunnen onderscheiden wat je wel en niet wilt kopen en gebruiken, verwijzen we je naar twee interessante blog’s van Green Jump: Biologisch katoen: moet je doen!  & Bamboe kleding en textiel, is dat wel zo schoon en milieuvriendelijk? Dit stuk gaat in op het verbouwen van biologisch katoen en de verschillende wijzen van verwerken van vezels.

Kort gezegd zouden we je willen aanraden te onderzoeken hoe je vezels verwerkt zijn: is het Lyocell, Tencel of de mechanische verwerkte wijze (we konden hier geen naam voor vinden), dan heb je de duurzame variant te pakken. Edit: na verder onderzoek blijkt Lyocell een bewerkingsmethode te zijn die onder viscose/rayon valt. Niet duurzaam dus! Viscose en rayon raden we vanwege alle chemische stoffen af. Daarnaast kun je proberen zoveel mogelijk biologisch katoen, bamboe en linnen te gebruiken (linnen is een van nature zeer duurzaam landbouwproduct, zelfs de niet biologische variant). Gelukkig zijn er steeds meer winkels waar je duurzaam kunt winkelen.

Let er bij bamboe op dat dit bijna altijd de niet verantwoorde variant is: in Amerika zijn inmiddels boetes uitgedeeld voor misleidende naamgeving en labeling van Lyocell/tencell (Edit na verder onderzoek), rayon en viscose producten. Wij zijn nog steeds op zoek naar een verantwoorde variant..

Ons biologische katoen van Lane Mondial is op biologische wijze verbouwd, verwerkt, gesponnen en geverfd: zo weet je zeker dat het milieu, de werknemers van producenten en jij veilig kunnen werken. Wel zo prettig, toch?

Heb jij een leuke winkeltip, dan horen we dat graag!

Links om meer te lezen:

Viscose, Rayon & Lyocell productie, geschiedenis en verdere achtergrondinformatie

Let’s talk about Seacell

What is Milk Fibre?

Peace silk?

Ik ben erg gepassioneerd over echt open en eerlijk vertellen wat er in een product zit, waar het vandaan komt en wat ermee gebeurd is. Maar al te vaak worden producten verkocht waar een gigantisch marketingapparaat of idee achter zit. En niemand die zich afvraagt hoeveel melk er nodig is voor 1 bolletje garen. Weten we eigenlijk wel wat we (ver)kopen?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.