Rosy Green wool

Rosy Green Wool is een klein bedrijf uit München, Duitsland dat als eerste ter wereld compleet GOTS gecertificeerde merinowol verkocht. Inmiddels hebben ze vier garen in hun assortiment, die allemaal bij Wolgoed verkrijgbaar zijn:

 • Cheeky Merino Joy: een sportweight garen van 100% biologische merinowol
 • Big Merino Hug: een aranweight garen van 100% biologische merinowol
 • Heb Merino Fine: een melangegaren, samengesteld uit biologische merinowol en biologische Hebrideanwol
 • Manx Merino FIne: een melangegaren, samengesteld uit biologische merinowol en biologische Manx Loaghtanwol

Alle garen van Rosy Green Wool worden gesponnen in Engeland bij de spinnerij “The Natural Fibre Company“. Verven vindt plaats bij een kleine ververij in het noorden van Engeland. Ook deze bedrijven zijn, net als de leverancier van de ruwe wol, GOTS gecertificeerd.

Over de verschillende wolsoorten die Rosy Green Wool gebruikt is veel te vertellen. Hieronder vind je per soort achtergrondinformatie en kenmerken.

Merinowol

Het schaap

Merino wol en merinoschapen werden ontdekt in de 12e eeuw door een Spaanse koninklijke familie, waarna zij hen importeerden naar Spanje. Vandaag de dag worden ze voornamelijk op het zuidelijk halfrond gehouden, in landen als Argentinië (het gebied bekend als Patagonië), Nieuw Zeeland, Zuid Afrika en Australië, de grootste producent van merino wol. In het ruige klimaat, waar extreme hitte en kou voorkomen, ontwikkelen de schapen een bijzonder fijne vacht.

De wol

Merino wol is voornamelijk wit en wordt gezien als de zachtste schapenwol die er is. Daarbij moet worden opgemerkt dat er vele soorten Merino’s zijn, waarvan de vacht een grote verscheidenheid in zachtheid vertoont. De Merino’s op het zuidelijke halfrond hebben de zachtste vacht van alle merinosoorten.

Helaas worden conventioneel gefokte Merino’s vaak mishandeld, door onder andere de zogenaamde ‘mulesing’ praktijken: een extreem pijnlijke en traumatiserende behandeling om de vacht bij het achterwerk van het schaap vrij van vervuiling en ongedierte te houden. Om deze reden heeft Rosy Green Wool besloten enkel wol te gebruiken die GOTS-gecertificeerd is, welke onder andere de garantie biedt dat de dieren niet worden mishandeld en andere dieronvriendelijke praktijken ook verboden zijn.

Cheeky Merino Joy en Big Merino Hug zijn beide gemaakt van de zachstste organische GOTS-gecertificeerde merinowol die verkrijgbaar is. De zachtheid van de wol wordt gemeten in ‘microns’; hoe kleiner het getal, hoe zachter de wol. Bij meer dan 22 micron voelt de wol kriebelig aan op de huid. De merinowol gebruikt in ons garen heeft 19,5 micron en voelt daarom zeer zacht aan.

Omdat merino wol zo zacht is, voelt het heerlijk op de huid en is daardoor zeer geschikt voor bijvoorbeeld kinder- en babykleding en dergelijke. Bovendien is onze merino wol geschikt om in de machine gewassen te worden.

Overige kenmerken van merinowol:

 • Temperatuur regulerend: merino schapen wonen in gebieden met extreme temperatuurschommelingen. Hun wol is in staat hen zowel voor grote warmte als tegen extreme kou te beschermen. De wol zal bij het dragen zal de lichaamstemperatuur aannemen.

 • Absorbeert geen geur: in tegenstelling tot katoen hoeft merino wol niet vaak gewassen te worden, het neemt geuren niet of slecht op. Even luchten is vaak genoeg om het kledingstuk weer fris te kunnen dragen. Scheelt een hoop werk en bespaart het milieu ook nog eens!

 • Vochtabsorberend en ademend: merino wol heeft de eigenschap vocht op te nemen en naar de droge kant van de stof te transporteren. Hierdoor voelt het altijd droog en comfortabel aan. Ideaal voor sportkleding.

Hebridean

Het schaap

Hebridean is een schapenras dat met uitsterven werd bedreigd. Origineel komt dit ras van de Hebridean eilanden in Schotland, waar de leefomstandigheden extreem te noemen zijn. De schapen zijn zeer goed in staat geweest zich aan te passen aan hun leefgebied, wat hen geholpen heeft te overleven, ook toen overgeschakeld werd naar een meer commerciële vorm van schapenhouden.

De wol van Hebrideans varieert in kleur van donker bruin tot zwart, een enkele keer is de kleur vergrijsd door de invloed van de zon. Vanwege de donkere kleur van hun vacht wordt dit ras maar zelden gefokt: er is weinig vraag naar hun wol en door de kleur is het niet te verven.

Uniek ‘Vintage’ garen  – een bijzonderheid

Door de donkere Hebridean wol te spinnen met de superzachte witte merino wol ontstaat een luxe melangegaren ‘Heb Merino Fine’. Dit garen is heel bijzonder om meer dan een reden:

 • Net als het Manx Loaghtan schaap is het Hebridean een schapenras wat erg zeldzaam is. Wanneer de voorraad wol op is, moet er gewacht worden op wol van de volgende scheerbeurt een jaar later. Door deze zeldzaamheid wordt op het productkaartje de herkomst en jaar van scheren van de wol vermeld en heeft elke streng een uniek handgeschreven nummer.
 • Doordat de donkere wol van Hebridean schapen geen verf opneemt, ontstaan bijzondere kleurnuances. Dit melangegaren is verkrijgbaar in 7 kleuren en een natuurlijke, ongeverfde kleur.
 • Een streng van 50 gram heeft een looplengte van 200m en is bijzonder geschikt voor Fair Isle breiwerk, sjaals, omslagdoeken, accessoires en luxe tops. Door het hoge percentage superzachte merinowol is het comfortabel om te dragen.
 • Net zoals de andere garen wordt ook de Heb Merino Fine geproduceerd volgens strikte regels van het GOTS certificaat: er worden geen gevaarlijke chemicaliën gebruikt, afvalwater wordt streng gecontroleerd en het werken gebeurt onder goede omstandigheden.
 • De producent doneert van elke verkochte streng melangegaren €0,50 aan de Rare Breeds Survival Trust, een stichting die zich bezighoudt met het beschermen van schapenrassen die met uitsterven worden bedreigd. Zij hopen zo bij te dragen aan het voortbestaan van deze unieke dieren.

Manx Loaghtan

Het schaap

Manx Loaghtan is een schapenras afkomstig van the Isle of man in de Ierse See. Aan het begin van de jaren ’70 was dit dier bijna uitgestorven. Inmiddels zijn er weer zo’n 1500 ooien, maar het blijft een bedreigd ras. Vandaag de dag worden Manx Loaghtan schapen weinig gefokt: ze voldoen niet aan de commerciële wens van witte wol en de lammetjes groeien langzaam.

De naam Manx Loaghtan komt uit het Gaelic en betekent ‘bruin schaap van the Isle of Man’. De wol varieert in kleur van karamel, gebleekt door de engelse zon, tot chocolade bruin wanneer ze net geschoren zijn. Zowel rammen als ooien hebben hoorns, rammen soms zelfs 4 en er zijn uitzonderingen bekend van rammen met wel 6 hoorns.

Net als de Hebridean schapen zijn Manx Loaghtans een primitief schapenras, welke zich door de eeuwen heen heeft aangepast aan het landschap zonder tussenkomst van fokprogramma’s en commercie.

Uniek ‘Vintage’ garen  – een bijzonderheid

Door de bruine Manx Loaghtan wol te spinnen met de superzachte witte merino wol ontstaat een luxe melangegaren ‘Manx Merino Fine’. Dit garen is heel bijzonder om meer dan een reden:

 • Omdat het ras erg zeldzaam is en er maar 2 biologische boerderijen zijn die dit ras houden, zijn er slechts kleine hoeveelheden wol beschikbaar. Wanneer de voorraad op is, moet er gewacht worden op wol van de volgende scheerbeurt een jaar later. Door deze zeldzaamheid wordt op het productkaartje van elke streng de herkomst en jaar van scheren van de wol vermeld en heeft elke streng een uniek handgeschreven nummer.
 • Het garen heeft subtiele kleurnuances door de natuurlijke kleurverschillen tussen de wolsoorten en is verkrijgbaar in 7 kleuren en een natuurlijke, ongeverfde kleur.
 • Een streng van 50 gram heeft een looplengte van 200m en is bijzonder geschikt voor Fair Isle breiwerk, sjaals, omslagdoeken, accessoires en luxe tops. Door het hoge percentage superzachte merinowol is het comfortabel om te dragen.
 • Net zoals de andere garen wordt ook de Manx Merino Fine geproduceerd volgens strikte regels van het GOTS certificaat: er worden geen gevaarlijke chemicaliën gebruikt, afvalwater wordt streng gecontroleerd en het werken gebeurt onder goede omstandigheden.
 • De producent doneert van elke verkochte streng melangegaren €0,50 aan de Rare Breeds Survival Trust, een stichting die zich bezighoudt met het beschermen van schapenrassen die met uitsterven worden bedreigd. Zij hopen zo bij te dragen aan het voortbestaan van deze unieke dieren.