Garthenor is een Brits familiebedrijf gerund door Sally, John and Jonny. Met behulp van Bob de herdershond runnen ze een biologische boerderij met kippen, eenden, fruit en groenten. Daarnaast houden ze traditionele schapenrassen, waarvan ze prachtig garen laten spinnen bij The Natural Fibre Company.

Het bedrijf, gelegen in de glooiende heuvels van Wales, verzamelt wol van hun eigen schapen, maar ook van boerderijen in de omgeving. Voor alle leveranciers geldt dat zij totaal gecertificeerd biologische bedrijven zijn, waarbij dierenwelzijn en het milieu erg belangrijk zijn. Het gebruik van medicijnen en voeding zijn allemaal voorgeschreven in richtlijnen van de certificerende bedrijven, waar Garthenor steeds voor wordt gecontroleerd en gehercertificeerd.

Alle wol en garen van Garthenor voldoen aan de GOTS richtlijnen, waarover je hier meer kunt lezen. Dit is dezelfde richtlijn waaronder ook Rosy Green Wool al haar wol produceert en de richtlijn waaraan onze garens van Lane Mondial en BC Garn voldoen.

0.%
UNBELIEVABLY EXCLUSIVE

Did you know that less than 0.1% of the annual shearing clip in Britain is naturally coloured organic fleece? It doesn’t come much more limited edition than this.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Garthenor produceert momenteel 6 verschillende diktes garen, waarvan Wolgoed de 2 dunste in haar assortiment heeft:

01 Lace en 02 4ply.

Het lacegaren is een single ply garen, Woollen Spun. Wolgoed verkoopt zowel strnengen met en zonder olie (afhankelijk van voorraad). De meeste kleuren zijn gesponnen van Shetland wol, maar enkele kleuren zijn een combinatie (blend) of gesponnen van een ander traditioneel schapenras. Door het gebruiken van diverse kleuren en rassen heeft elke kleur een unieke looplengte en WPI waarde (wraps per inch). Op de productpagina van de wol is de informatie per kleur terug te vinden.

Dit garen is perfect voor kantwerk (op dikkeren naalden vanaf 4,0 mm), maar ook voor kleding of zelfs sokken. Een enkele draad, twee draden samen, je kunt er alle kanten mee op. Wat dacht je van 2 kleuren garen samen gebruiken voor een marled effect?

Het 4ply garen is samengesteld uit 2 gesponnen draden. De naam verwijst slechts naar een traditioneel gewicht, in Nederland vaak ook fingering weight genoemd. Net als het lacegaren is 4ply verkrijgbaar in diverse natuurlijke kleuren, blends en bijzondere wolsoorten. Ook bij dit garen is de looplengte en stekenverhouding afhankelijk van de kleur van de wol.

Garthenor produceert van hun 4ply garen heerlijke warme sokken op oude sokkenbreimachines. Ook met de hand is het heerlijk sokken te breien van de 4ply. Vanaf naald 3,25, waarbij je een mooi dicht breisel krijgt, tot zo groot je zelf wilt: een eindeloze alleskunner!

Oatmeal

Ook breien met een van deze heerlijke garens, dat kan:

Garthenor Lace 20 gram

Garthenor Lace 100 gram

Garthenor 4 ply 20 gram

Garthenor 4ply 50 gram

Garthenor 4 ply 100 gram (alleen smoke grey)

 

 

Bron informatie & quote: website Garthenor.com